A bölcsességfog – Húzni, vagy nem húzni? Ez itt a kérdés.

A bölcsesség fogak olyan őrlőfogak, amik a 20-as évek elején kezdenek előtűnni az embereknél, de már 12-14 éves kortól kezelhetőek, ha szükséges.

Serdülő korban a gyerekeket mindenképpen érdemes elvinni egy szájsebészeti konzultációra, ami egy panoráma röntgent is magában foglal. Ez azért fontos, mert már ilyenkor észrevehető, ha a növekvő bölcsességfogakat kezelni szükséges. Ezzel megelőzhetőek későbbi szövődmények, fájdalmak és komolyabb beavatkozások.

A közhiedelemmel ellentétben a bölcsesség fogak nem eredendően rosszak és gonoszak. Az, hogy most sok ember szenved tőlük és sok problémát okoznak egy „egyszerű” evolúciós folyamat eredménye.

A probléma velük az, hogy ha még fájdalommentesen ki is nőnek, nehezen elérhetőek. Emiatt nehéz hozzáférni fogkefével és fogselyemmel. Ebből egyenes következik, hogy lepedékesek maradnak, esetleg ételmaradék is maradhat rajtuk. Ez ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezet, ami akár a fog elhalását is eredményezheti.

Előfordulhat, hogy valakinek ki sem nőnek és az is, hogy minden gond nélkül, fájdalommentesen kibújnak, de ezek ritka esetek. Gyakoribb ugyanis, hogy úgy kezdenek el kinőni, hogy az előttük lévő fogaknak ütköznek, így fogsortorlódást okoznak és szuvasodáshoz is vezet. Tipikus eset még, amikor félig meddig nőnek csak ki és nem tudnak teljesen kinőni a fogínyből, ami fogínygyulladást idéz elő.

Megelőzés

12-14 éves kortól rendszeresen (évente) járjunk, járassunk gyerekeinket röntgenre, hogy minél hamarabb észrevehető legyen az esetleges probléma, mert fiatal korban sokkal egyszerűbb, olcsóbb, fájdalommentesebb a kezelésük is.

Természetesen, ha már elmúltunk 14 évesek nem azt jelenti, hogy nem tudunk megelőzni. Ha addig nem tapasztalunk fájdalmat és később kezdünk el röntgenre járni nem baj. A lényeg hogy törekedjünk a megelőzésre.

Mi van, ha már nő és fáj?

Hála a modern orvostudománynak, ilyenkor sem a vésővel, kalapáccsal felszerelt műtőre kell gondolnunk.

Egy jó tanács: Ha már fáj, ne húzzuk tovább az időt. Irány a szájsebészet (Hogy miért nem a fogorvos, arról lentebb írunk)

Altatás, vagy helyi érzéstelenítés?

A kettő között ugyan választhatunk, de érdemes a szakorvos tanácsát megfogadni. A helyi érzéstelenítés az egyszerűbb beavatkozások során tökéletesen elegendő.

Az altatásos módszert akkor szokták alkalmazni, amikor legalább kettő (különböző oldali) bölcsességfog kezelése szükséges egyszerre.

Ha már fáj a bölcsességfoga, haladéktalanul kérje ingyenes fogorvosi konzultációnkat. De ne feledje a fentieket. Megelőzni mindig olcsóbb, kevésbé fájdalmas és egyszerűbb is.