9 lépésben a hatékony fogmosásról

A fogmosás és a szájhigiénia, azért fontos téma, mert a legtöbb fogászati probléma megelőzhető vele. Naponta 2×3 percet szánjunk rá és csináljuk végig lelkiismeretesen. A fogmosás nem csak szükséges, de boldogít is. A legtöbben jól, sokkal frissebben érezzük magunkat utána és magabiztosabbak leszünk.

Sokszor tapasztaljuk, hogy elhanyagolják ezt a területet pedig nem kevésbé fontos, mint a hajápolás, a dezodor és a smink. Fontos tudni, hogy a fogmosás nem egy velünk született képesség, hanem egy megtanulandó procedúra, ami elengedhetetlen az egészséghez, a magabiztossághoz és hogy jól érezzük magunkat.

Lássuk, mik is ezek a lépések?

 1. Naponta legalább 2×3 percig mossunk fogainkat. A legfontosabb az esti fogmosás, ugyanis alvás közben a szájunk nyáltermelése, vagyis az első számú védőbástyája, lecsökken.
 2. Képzeletben osszuk fel a fogsorunkat 6+1 részre. Ezek legyenek az alsó fogsorunk jobb hátsó része (1), az alsó fogsorunk bal hátsó része (2), az alsó fogsorunk elülső része (3), a felső fogsorunk jobb hátsó része (4), a felső fogsorunk bal hátsó része (5), a felső fogsorunk elülső része (6) és a nyelvünk (+1).
 3. A különböző részeknél töltsünk legalább fél percet és a fogkefénket 45 fokos szögben a fogíny felé mutatva körkörös mozdulatokkal mozgassuk, így a fog külső felszíneit tisztítsuk. A fogkefénk sörtéi félig érintse a fogainkat és félig az ínyünket.
 4. Ugyan ezzel a technikával a fogaink belső felszínét is mossuk meg. Ez azért fontos, mert sokszor előfordul, hogy a fog mélyebb belső felszínén indul meg a fogszuvasodás.
 5. A fogaink felső részeit úgy kezeljük, hogy a fogkefe teljes felszínével végezzünk előre és hátra irányuló mozgást.
 6. Szintén előre hátra irányuló mozgással mossuk meg a nyelvünket is.
 7. Öblítsük ki a szánkat alaposan, 2-szer 3-szor és gargalizáljunk is. Használhatunk szájvizet is ilyenkor.
 8. Tépjünk le 50-60 cm-t a fogselyemből és tisztítsuk meg 10 centimétereket felhasználva a fogsorunk 6 különböző területét. A fogselymet feszítsük ki két újunk közé és óvatos fűrészelő mozdulatokkal használjuk.
 9. Végül a fogkefét alaposan öblítsük le és rázzuk ki belőle a vizet. Így hamarabb megszárad és meggátoljuk a bacilusok megtelepedését és szaporodást rajta.

Nem csak a technika fontos! Íme, még néhány tipp, hogy a fogmosás szakértői legyünk.

Fogainkat ápoljuk rendszeresen, hogy minél tovább egészségesek legyenek.

 • A fogmosás elengedhetetlen, azoknak is, akiknek műfogsoruk van, implantátumot használnak.
 • A fogkefénk fejével egyszerre maximum 2-3 fogat tisztítsunk és területenként legalább 15-20 alapos mozdulatot végezzünk.
 • Ha elektromos fogkefét használunk, akkor 10-15 másodpercig hagyjuk dolgozni az egyes területeken.
 • Mossunk fogat reggel, ha lehetséges ebéd után és semmi képen se hagyjuk ki este a fogmosást, ami a legfontosabb.
 • Használjunk fogselymet és/vagy szájvizet.
 • Figyeljünk oda arra, hogy a fogkefénk feje ne legyen túl nagy, hogy mindenhová eljuthassunk és a markolata ne csúszkáljon a kezeinkben.
 • A sörték puhák vagy közepes keménységűek legyenek, hogy ne sértsük fel velük az ínyünket
 • Úgy használjuk a fogkefét, hogy a kezünkben lazán tartsuk, és ne nyomjuk erősen rá se a fogakra, de az ínyünkre sem

Hogyan tehetem kicsit izgalmasabbá a fogmosást?

 • Kezdjük mindig máshol. Ez nem csak azért jó, mert nem válik rutinná. Segít abban is, hogy minden egyes fogunk megfelelően kezelt legyen.
 • Fogmosás közben hallgassunk meg 1-2 zenét vagy nézzünk TV-t.

Ha fogmosás közben fájdalmat érzünk, vagy kellemetlenséget tapasztalunk (fáj egy fog, amikor hozzáér a fogkefe, vagy az íny), esetleg vérzik az ínyünk és ezek rendszeresen előfordulnak, akkor forduljon hozzánk és jöjjön el az ingyenes fogászati konzultációnkra.